برای دور کردن استرس در طول دوران کنکور چه کاری میتوانیم انجام دهیم؟
هر ساله داوطلبان زیادی در یه آزمون سخت به نام کنکور شرکت میکنن که کسب رتبه مناسب و قبول شدن در رشته مورد نظر دغدغه اصلی این افراده. سال کنکور باعث ایجاد فشار روانی و افکار تنشزا در دانش آموزان میشه. این فشار روانی تا جایی ادامه پیدا میکنه که خیلی از دانش آموزان حتی با مطالعه زیاد و آمادگی تحصیلی مناسب نمیتونن به نتیجه مطلوب برسن.
به همین دلیل باید به استرس کنکور توجه ویژه داشته باشین و با استفاده از راهکارهای خاصی نگرانی نوجوانان رو در این زمان بحرانی کاهش بدین. در ادامه مقاله قصد داریم راهکارهایی برای کنترل استرس کنکور ارائه بدیم تا در طول دوران مطالعه برای کنکور از اون استفاده کنین و این نگرانی رو به حداقل برسونین.
علائم استرس در داوطلبان کنکوری
علائمی مثل احساس گیجی، بد خلقی یا بد خوابی، سردرد، درد معده، مشکلات تنفسی، تپش قلب، کاهش اشتها، داشتن انگیزه، عدم ارتباط با دوستان، ضعف در تصمیم گیریها و… از اصلیترین نشانههای استرس کنکور به شمار میرن. همچنین نگرانی مداوم و افکار تنشزا که سبب کاهش تمرکز دانش آموز در هنگام مطالعه میشه، جزئی از علائم استرس داوطلبان به شمار میره.
در صورتی که هر کدوم از این علائم رو در فرزندتون یا یه داوطلب کنکوری مشاهده کردین، باید بهش کمک کنین تا با این افکار کنار بیاد و از راهکارهایی برای کاهش میزان استرس خودش استفاده کنه.
اهمیت رفع استرس کنکور برای یادگیری بهتر مطالب
افراد در معرض استرس کنکور
به طور کلی میشه گفت افرادی که زمان زیادی رو برای مطالعه مناسب نداشتن، افرادی که آرمان گرایی کاذب دارن و به دنبال بهترین نتیجه در آزمون هستن، داوطلبانی که برنامه ریزی صحیحی ندارن و در نتیجه کنکور شک دارن، افرادی که از جلسه کنکور میترسن، افرادی که از طرف خانواده تحت فشار قرار دارن، داوطلبانی که به دنبال رقابت برای رسیدن به دانشگاه خاصی هستن و داوطلبانی که مشکلات روحی یا اختلافات خانوادگی دارن بیشترین میزان استرس کنکور رو تجربه میکنن.
معمولاً این افراد کنکور رو به عنوان تنها روش موفقیت میشناسن و به همین دلیل نگرانی زیادی در رابطه با کنکور و نتیجه اون دارن.
راههای کنترل استرس کنکور
در ادامه مقاله روشهایی رو بیان میکنیم تا بتونین افکار تنشزا رو به حداقل برسونین و با کنترل استرس عملکرد بهتری از خودتون در کنکور نشون بدین. اما باید بدونین برای رسیدن به نتیجه مطلوب با استفاده از این روشها، بدون داشتن برنامه ریزی و تمرین نتیجهای نمیگیرین. همچنین میتونین از مشاوره تحصیلی استفاده کنین تا برای هدف هاتون برنامه ریزی کنین و ادامه مسیر رو با اطمینان بیشتری قدم بردارین.
کاهش بازدهی دانش آموزان در جلسه کنکور به دلیل استرس زیاد
برنامه ریزی و مدیریت زمان
اغلب اوقات دانش آموزان به دلیل عدم اطلاع درباره ریشه استرس، برای خودشون غولی به نام کنکور درست کردن. اما اگه نسبت به استرسهای خودشون آگاهی پیدا کند و درباره کنکور و منابع اطلاعات کافی داشته باشن، میتونن برنامه ریزی مناسبی برای مطالعه انجام بدن.
تکنیکهای زیادی برای مدیریت زمان هم وجود داره که میتونین از اونا استفاده کنین تا زمان باقی مانده برای کنکور بیشترین بازدهی رو داشته باشین و در این صورت استرس کنکور شما کاهش پیدا میکنه.
تعیین اهداف
قبل از شروع برای مطالعه کنکور باید اهداف بلند مدت و کوتاه مدت خودتون رو تعیین کنین. ابتدا رشته و دانشگاهی که قصد قبول شدن در اون رو دارین انتخاب کنین و اطلاعات لازم مثل درصدهای دروس برای قبولی در این رشته رو پیدا کنین. با تعیین اهداف نگرانی برای مطالعه دروس رو کاهش میدین.
همچنین درباره رتبه و درصدهای داوطلبان سالهای قبل اطلاعات کسب کنین و کارنامهها رو بررسی کنین تا درباره نحوه پاسخ دهی به سؤالات کنکور جهت قبولی در رشته مورد نظر دید کلی داشته باشین. سپس میتونین موضوعات و مباحث رو بر اساس ضرایب بیشتر اولویت بندی کنین و بر این اساس مطالعه کنین.
یادتان باشد برای رسیدن به هر هدفی اگر به چهار سوال زیر جواب دهید خیلی راحت تر برنامه ریزی می توانید انجام دهید و استرس شما کاهش پیدا می کنه.
سوال اول: دقیقا از کنکور چه می خواهی ؟
سوال دوم : دقیقا مشخص کنی چرا این هدف را می خواهی؟ چه چیزی در این هدف برای تو جذاب بوده
سوال سوم : چه زمانی می خواهی این هدف را محقق کنی؟ ( حتی اهداف کوچک هم باید زمان داشته باشد)
سوال چهارم : چه طور می خواهی این هدف را محقق کنی؟ ( برنامه ریزی، منابع، آزمون، کلاس و مشاوره اینجا تعیین می شود)
تنظیم ساعات خواب
یکی از دلایل کاهش تمرکز داوطلبان در دوران مطالعه برای کنکور نداشتن خواب کافی و مناسبه. خواب نامناسب تأثیر مستقیمی بر تمرکز افراد و افزایش افکار تنشزا داره. علاوه بر افزایش استرس و احساس خستگی در هنگام مطالعه، قدرت حافظه و میزان یادگیری تحت تأثیر خواب نامناسب قرار میگیره و کاهش پیدا میکنه.
به همین دلیل بهتره خوابتون رو تنظیم کنین و در ساعات مشخصی بخوابین و بیدار بشین. برای کاهش استرس کنکور میتونین از دمنوشهای آرام بخش و ورزشهای سبک و کوتاه مدت هم کمک بگیرین. همچنین موقع خواب میتونین از تکنیکهای کنترل استرس مثل ریلکسیشن استفاده کنین و انگیزه خودتون رو برای مطالعه کنکور بیشتر کنین.
نکته بسیار مهم در بحث تنظیم خواب و ایجاد خواب کافی این است که مغز ما هر یک ساعت و نیم یک بار، یک سیکل خواب کامل را طی می کنه و اگر فرد در زمان پایان سیکل خوابش بیدار بشه اصلا احساس خستگی نخواهد داشت. پس برای کاهش خستگی و استرس کمبود خواب بیاییم مشخص کنیم چه ساعتی می خواهیم بیدار شویم و سیکل های یک ساعت و نیمی به عقب برویم تا به عدد بین 7 تا 9 ساعت خواب شبانه روز برسیم. به طور مثال دانش اموزی که می خواهد سرحال ساعت هشت بیدار شود حداکثر بین ساعت یازدهم و نیم تا دوازده شب باید بخوابد.
داشتن زمان بندی برای مطالعه و خواب
نکته نویسی و مرور در حین مطالعه
یکی از مفیدترین روشها برای مطالعه و جمع بندی مناسب نکته نویسی دروس در حین مطالعه جامع کنکوره. نکته نویسی ها میتونه در روزهای آخر کنکور برای شما مفید باشه و کمک زیادی بکنه تا مرور جامعی داشته باشین.
نکته نویسی در واقع اولویتهای یادگیری خود داوطلبه که در صورت مطالعه اون میتونه استرس خودش رو کاهش بده و سرعت جمع بندی و مرور پایانی رو بیشتر کنه. به همین دلیل ضروریه که در حین مطالعه نکته برداری کنین و مرور مداوم دروس مطالعه شده رو در برنامه ریزی روزانتون داشته باشین.
نکته برداری از تحلیل پاسخنامه تست ها به ویژه تست های کنکور سراسری بسیار در روند بهینه مرور کردنتون در دوران جمع بندی می تونه موثر باشه چون نکاتی که نوشتید که طراح کنکور حداقل یک بار آن را در تست ها استفاده کرده است.
تفریح و استراحت
برای افزایش میزان بازدهی مطالعه و یادگیری بهتره اوقاتی رو به تفریح و استراحت اختصاص بدین. ممکنه برخی از افراد برای استراحت بخوابن و اون رو به عنوان یه تفریح در نظر بگیرن. اما باید بدونین برای کنترل استرس کنکور و رفع نگرانیهای ناشی از اون لازمه مدتی رو در بیرون از خونه و در هوای آزاد سپری کنین. به همین دلیل بهتر حداقل هفتهای یه بار برای تفریح از منزل خارج بشین. یادتان نرود تفریح یک نیاز اساسی ماست.
کاهش حواس پرتی
برخی موارد مثل رسانههای اجتماعی ممکنه حواس شما رو موقع درس خوندن پرت کنن و زمان مطالعه شما رو کاهش بدن. در این صورت به دلیل کاهش زمان مطالعه تحت فشار قرار میگیرین و استرس مجدداً به شما غلبه میکنه. حتی اگه به طور کامل استفاده از رسانههای مجازی رو قطع نکنین، زمان استفاده از اونا رو به حداقل ممکن کاهش بدین. کاهش میزان حواس پرتی در رفع استرس کنکور تأثیر زیادی داره.
کاهش حواس پرتی موقع مطالعه با کنار گذاشتن رسانه های مجازی
عدم پیگیری اخبار کنکور
هنگام شروع مطالعه با خودتون قرار بذارین که تا حد ممکن از پیگیری اخبار کنکور پرهیز کنین. حساس بودن زیاد به اتفاقات کنکور باعث میشه ذهن شما دغدغههای کاذب پیدا کنه و به جا توجه به اصل ماجرا توجهتون به حواشی جلب بشه. درباره اینکه کنکور فقط قسمتی از زندگی تحصیلی شماست، فکر کنین و مطمئن باشین از این مرحله هم عبور میکنین.
نتیجه گیری
در این مقاله درباره استرس کنکور صحبت کردیم و عواملی که باعث افزایش نگرانی و افکار تنشزا در داوطلبان میشه رو بیان کردیم. استرس یه مسئله خیلی مهم برای نوجوانان در سال کنکوره که باعث کاهش تمرکز دانش آموز میشه و مطالعه و یادگیری اون رو تحت تأثیر قرار میده.
در این مقاله راهکارهایی برای کنترل استرس بیان کردیم که میتونین در سال مطالعه برای کنکور از اونا استفاده کنین و میزان بازدهی درس خوندن و یادگیری خودتون رو افزایش بدین. همچنین بهتره به خودتون باور داشته باشین و اهداف مشخصی داشته باشین.