یکی از سؤالات دیگه که معمولاً دانش آموزان و داوطلبان کنکور با اون درگیرن، اینه که مدت زمان مطالعه و استراحتشون باید چقدر باشه. چون اگه مدت زمان استراحت و مطالعه متناسب نباشه و حد تعادل اون رعایت نشه، دانش آموز به مشکل میخوره.
زیاد بودن ساعت مطالعه باعث خستگی داوطلب و کم بودن اون باعث نرسیدن به نتایج مورد نظر در کنکور میشه. در ادامه این مقاله قصد داریم درباره تعادل زمان استراحت و مطالعه صحبت کنیم. همچنین با الگوهای استراحت آشنا بشیم و محل مناسب مطالعه رو بررسی کنیم.
مدت زمان مطالعه و استراحت
باید بدونین برای رسیدن به نتیجه بسیار خوب در کنکور باید در طول دوران مطالعه شرایط خاصی رو رعایت کنین. مثلاً اگه شما بدون استراحت شروع به مطالعه کنین، مغزتون در گذر زمان نسبت به مطالعه و درس خوندن تصویر بد و خسته کننده پیدا میکنه. در نتیجه باعث میشه شما برای ادامه مطالعه ترغیب نشین.
گاهی اوقات هم ممکنه به صورت نوسانی مطالعه کنین. یعنی یه روز کامل و بدون استراحت و پشت سرهم مطالعه کنین و روز دیگه اش رو تماماً استراحت کنین. این روش نتیجهای برای شما نداره و اصلیترین راه درس خوندن برای رسیدن به نتیجه مطلوب در کنکور مطالعه پیوسته اس. پس نقش استراحت در ادامه روند مطالعه خیلی زیاده و باید به میزان کافی در برنامه مطالعه هر دانش آموز وجود داشته باشه و مد نظر قرار بگیره.
ضرورت ایجاد تعادل میان مدت زمان مطالعه و استراحت
الگوهای استراحت بین هر درس
معمولاً موقع طراحی برنامه مطالعه برای دانش آموز باید ویژگیهای شخصیتی و رفتارهای فردی اون در نظر گرفته بشه. چون هر فرد از تواناییها، استعدادها و ناتوانیهای خاص خودش برخورداره. به همین منظور چند نوع الگو استراحت برای زمان مطالعه طراحی شده تا هر داوطلب بر اساس ویژگیهای خودش از اونا کمک بگیره. این الگو به شما کمک میکنه تا در برنامه درسیتون بین مدت زمان استراحت و مدت زمان مطالعه همخوانی به وجود بیارین.
الگوی اول به این صورته که کسایی که موقع مطالعه خیلی زود خسته میشن، میتونن بعد از هر یک ساعت مطالعه، ۵ دقیقه استراحت کنن. بر اساس الگوی دوم داوطلب بعد از 90 دقیقه مطالعه، ۱۰ دقیقه استراحت میکنه. این الگوها کوتاه مدت هستن و زمان استراحت بهتره در همون مکان مطالعه باشه تا خیلی راحت بتونین دوباره برای مطالعه برگردین. بعد از هر ۳ یا ۴ ساعت مطالعه، ۴۵ دقیقه تا یک ساعت استراحت لازمه داشته باشین که برای کارهای دلخواه میتونین از محل مطالعه خارج بشین و این مطالعه ۳ تا ۴ساعت رو میشه روزی سه تا چهار بار تکرار کرد. این الگوها به شما کمک میکنه تا هر روز بیش از۱۰ ساعت مطالعه مفید داشته باشین.
شرایط صحیح استراحت در فوصل کوتاه مدت استراحت بعد از درس
در زمان استراحت تا مطالعه درس بعدی بهتره چه کارهایی انجام بدیم؟
طبق الگو گفته شده برای زمان استراحت دو حالت دارین. یکی فواصل کوتاه مدت ۵ تا ۱۵ دقیقهای و دیگری فواصل ۴۵ تا ۶۰ دقیقهای. بهترین روش برای فواصل کوتاه مدت زمان استراحت اینه که به چشماتون استراحت بدین و سر جا خودتون حرکات کششی انجام بدین تا بدنتون از حالت یکنواختی در بیاد. همچنین میتونین برای تحریک هوشیاری مغزتون دست و صورتتون رو با آب سرد بشورین. مصرف میان وعده و میوه هم در این فواصل در محل مطالعه خیلی کاربردیه. نگاه به دور دست هم برای انبساط ماهیچه های چشم در کاهش خستگی چشم موثر است.
اما برای فواصل ۴۵ تا ۶۰ دقیقهای استراحت میتونین به کارهای دلخواهتون که ذهن شما را درگیر نمی کند برسین. این زمان یه ساعته میتونه برای حمام رفتن، فیلم دیدن، خوردن شام یا ناهار، نماز، قدم زدن و… اختصاص پیدا کنه. این فواصل باعث میشه مغزتون هوشیارتر بشه و برای مطالعه درس جدید فعالیت بیشتری داشته باشه.
اهمیت استفاده صحیح از زمان در سال کنکور
نحوه ایجاد حس و حال درس خواندن بعد از زمان استراحت
ممکنه بعد از اینکه زمان استراحت شما تموم شد، میل شما برای درس خوندن کم شده باشه و یا تمرکز کافی برای ادامه دادن درس نداشته باشین. اما باید بدونین برای رسیدن به موفقیت در کنکور بهتره از تمام زمانی که در اختیار دارین، نهایت استفاده رو ببرین. اولین دلیلی که میتونه شما رو برای ادامه درس خوندن مجاب کنه، تعهد به برنامه مطالعاتی خودتونه. همچنین بهتره بین درسها تنوع ایجاد کنین و در یه روز هم درس عمومی و هم درس اختصاصی در برنامه مطالعه داشته باشین. همچنین دروس حفظی و محاسباتی رو به صورت ترکیبی پیش ببرین.
عوامل دیگه مثل منظم بودن محل مطالعه، تهویه مناسب محل مطالعه، کافی بودن نور اتاق، داشتن حالت بدنی مناسب در هنگام مطالعه، استفاده از الگو مناسب مدت زمان مطالعه و استراحت، داشتن خواب کافی و… میتونن در ایجاد حس و حال درس خوندن بعد از مدت زمان استراحت تأثیر خیلی زیادی داشته باشن. پس بهتره همه این عوامل رو در نظر بگیرین و در برنامه مطالعه و استراحت ازشون استفاده کنین.
مطالعه در خانه بهتره یا کتابخانه؟
ممکنه افرادی رو دیده باشین که درس خوندن در کتابخونه رو به بودن در خونه ترجیح میدن و همینطور افرادی که در کتابخانه تمرکز لازم برای مطالعه رو ندارن و دوس دارن در خانه مطالعه کنن. پاسخ به این سؤال توسط افراد مختلف متفاوته. چون سبک مطالعاتی و سبک یادگیری افراد با هم تفاوت داره و نمیشه انتظار داشته باشیم همه در شرایط یکسان، بازخورد یکسانی نشون بدن.
در واقع سبکهای یادگیری و انگیزه مطالعاتی تعیین میکنه که داوطلب تایم اصلی مطالعه رو در کتابخانه باشه یا در خانه. همچنین وقتی سبک مطالعاتی هر داوطلب مشخص باشه، منابع مطالعاتی هم به راحتی انتخاب میشه. مطالعه در خانه یا کتابخانه هر کدام دارای مزایا و معایب خاص خودشه که در ادامه این موارد رو بررسی میکنیم.
مزایا و معایب درس خوندن در کتابخانه
از مزایا اصلی درس خوندن در کتابخانه میشه به دسترسی راحت به منابع علمی، سکوت و آرامش، بودن در اجتماع و ترغیب شدن برای مطالعه به دلیل بودن کنار افرادی که در حال درس خوندن هستن اشاره کرد.
از معایب مطالعه در کتابخانه میشه به شلوغی محل مطالعه، رفت و آمد مداوم در سالن مطالعه یا راه روها و همچنین مسیر رفت و آمد به کتابخانه، دسترسی نداشتن به خوراکیهای متنوع و محدودیت مدت زمان مطالعه در کتابخانه اشاره کرد.
استفاده از محیط کتابخانه برای مطالعه کنکور
مزایا و معایب درس خوندن در خانه
مطالعه در خانه دارای مزایا و معایب خاص خودشه. مزایا مطالعه در خانه شامل دسترسی به لوازم مورد نیاز، داشتن آزادی عمل بیشتر برای انتخاب شرایط مطالعه، بازدهی بیشتر به دلیل داشتن استراحت، نبود محدودیت در مدت زمان مطالعه و….
از معایب درس خوندن در خانه نیز میتوان به عواملی مثل داشتن آزادی در افزایش یا کاهش مدت زمان استراحت، تنبلی کردن برای مطالعه، حواس پرتی بیشتر به دلیل وجود انواع فعالیتهای دیگر مثل فضای مجازی، بازیها و… اشاره کرد.
اما در نهایت این شما هستید که تعیین می کند مطالعه در خانه بازدهی بالاتری برای شما دارد یا مطالعه در کتابخانه.
درس خوندن برای کنکور در خانه
نتیجه گیری
در این مقاله درباره مدت زمان مطالعه برای کنکور صحبت کردیم. اهمیت مدت زمان استراحت و مطالعه در زمان طولانی مدتی مثل سال کنکور خیلی زیاده و به همین دلیل بهتره با الگوهای استراحتی که در مقاله گفتیم برنامه مطالعاتی خاص هر فرد طراحی بشه. همچنین بهتره سبک مطالعه و یادگیری افراد مشخص بشه تا بتونن محل مناسب مطالعه خودشون رو انتخاب کنن.
پس داوطلبان و دانش آموزان کنکوری باید دقت کنن، بین مدت زمان مطالعه و استراحت تعادل ایجاد کنن. همچنین از روشهای مناسب برای ایجاد حس و حال و انگیزه در مطالعه و درس خوندن استفاده کنن. دشما می تونین برای رسیدن به آگاهی کامل درباره علت تعادل و تناسب زمان مطالعه و استراحت، مطالب مقاله رو کاملا مطالعه کنین و در برنامه ریزی برای درس خوندن از این اطلاعات کمک بگیرین.