خیلی از داوطلبان کنکور در ماههای پایانی احساساتی مثل خستگی و بی انگیزگی دارن که ساعات مطالعه در این مواقع پایین میاد و یا حالت نوسانی میگیره. تعداد خیلی کمی از افرادی که خودشون رو برای کنکور آماده میکنن در این زمان کیفیت و کمیت مطالعه رو حفظ میکنن و با روحیه به کارشون ادامه میدن.
بهتره بدونین این ناامیدی در کنکور باعث میشه عملکرد خوبی نداشته باشین و بر عکس شما افراد دیگه که در این زمان باقی مانده تا کنکور به تلاش خودشون ادامه میدن، تغییر دهنده نتایج کنکور هستن. بنابراین باید انگیزه درونی قوی داشته باشین و در کنارش از انگیزههای بیرونی هم بهره بگیرین. در ادامه مقاله درباره خستگی و ناامیدی در کنکور صحبت میکنیم.
دلایل خسته شدن در سال کنکور
به طورکلی میتونیم بگیم خستگی از درس در سال کنکور کاملاً عادی و طبیعیه یعنی شما وقتی در شرایط پرفشار قرار بگیری طبیعتا خستگی هم به دنبالش خواهد آمد. مثلا شما تا این زمان بیشتر مسیر مطالعه کنکور رو پشت سر گذاشتین و بیشتر انرژی شما مصرف شده. اما چیزی که اهمیت پیدا می کنه نوع برخورد و رفتار شما پس از خستگی هست. اینکه تصور نکنید تا خسته شدید دیگه کار و درس رو باید کنار بذارید. در این مواقع باید به دنبال یک راه برای رفع خستگی خودتان باشید نه رها کردن!!!
حجم زیاد مطالعه دروس برای امتحانات خرداد ماه و جمع بندی هم نیاز به انرژی و تمرکز زیادی داره. پس خیلی عادیه که بعد از مدتی درس خوندن از لحاظ ذهنی و روحی احساس خستگی کنین. همچنین حدود یه سال مطالعه جدی و پشت سر هم، مسیر مطالعه کنکور رو دشوارتر میکنه. گاهی اوقات دانشآموز از برنامه ریزی درست یا روش مطالعه صحیح و منابع مطالعاتی مناسب اطلاع کافی نداره و در گذر زمان همه اینا فشار خستگی و ناامیدی در کنکور رو بیشتر میکنه.
دلایل خستگی از مطالعه
راهکارهای مقابله با خستگی و ناامیدی سال کنکور
حال که با دلایل خسته شدن در سال کنکور آشنا شدین، بهتره راهکارهای مقابله با خستگی و ناامیدی در کنکور رو هم بدونین. هر سال تعداد زیادی از داوطلبان نزدیک به کنکور دچار این حالتها میشن و به همین دلیل مشاوران و روانشناسان همواره به دنبال روشهایی برای رفع خستگی داوطلبان کنکور میگردن و مطالعات زیادی در این زمینه انجام دادن.
در ادامه تعدادی از این راهکارها رو بیان میکنیم و درباره هر کدوم توضیحاتی در اختیار داوطلبان و دانش آموزان کنکوری قرار میدیم تا با استفاده از این روشها نگرانی و خستگی خودشون رو به حداقل برسونن.
شناخت دلایل خستگی
بهتره بدونین به طور کلی دو نوع خستگی داریم که شامل خستگی جسمی و خستگی روحیه. خستگی جسمی از فعالیت زیاد ناشی میشه و کاملاً طبیعیه که با مقداری استراحت میشه اون رو رفع کرد. افرادی که خستگی در مطالعه اونا به خاطر دلایل جسمی باشه به راحتی میتونن استراحت کنن و مشکلشون بر طرف بشه. مثلاً اگه از درسی که در حال مطالعه اون هستین خسته شدین، میتونین مبحث و موضوع رو تغییر بدین و یا کتاب سادهتری برای مطالعه انتخاب کنین.
نوع دیگه از خستگی روحی و ذهنیه که معمولاً از اضطراب و استرس ناشی میشه. این نوع خستگی در بین دانش آموزان کنکوری نسبتاً زیاده و نبود انرژی در داوطلب باعث میشه موقع مطالعه انرژی کافی نداشته باشه. پس برای رفع این مشکل ابتدا باید نوع خستگی خودتون رو بشناسین.
تغذیه مناسب
گاهی اوقات به صورت افراطی شروع به مطالعه میکنین و به تغذیه خودتون توجهی ندارین. اما باید بدونین برای تجدید انرژی و قوای جسمی و ذهنیتون حتماً باید تغذیه مناسبی داشته باشین. توجه کنین که پر خوری هم به اندازه کم خوری در دوران کنکور مضره و بر یادگیری مباحث مورد مطالعه تأثیر منفی داره. عدم تعادل در استفاده از مواد غذایی دارای کالری زیاد نیز از دیگر عوامل تاثیر گذار بر خستگی به شمار میره.
داشتن تغذیه مناسب در دوران کنکور
خواب کافی
گاهی اوقات کم خوابی علاوه بر تأثیر منفی بر یادگیری و کارکرد حافظه، سلامت فرد رو هم تحت تأثیر قرار میده. به همین دلیل هنگام مطالعه روزانه و مکرر برای کنکور باید ۶ تا ۸ ساعت خواب کافی داشته باشین. کم خوابی یا بی خوابی باعث کاهش تمرکز میشه و در ساعات طولانی مغز رو دچار خستگی می کنه. پس باید نسبت به ساعت های خواب و بیداری توجه کنین.
استراحت و تفریح کافی
داشتن تفریح و استراحت در رفع خستگی ناشی از مطالعه افراد تأثیر مستقیم داره. هنگام برنامه ریزی برای مطالعه دروس حتماً زمانی رو هم برای استراحت تعیین کنین. این زمان علاوه بر فرصت دادن به فرد برای طبقه بندی ذهنی یادگیریها، در کاهش خستگی مغز هم تأثیر داره.
علاوه بر داشتن استراحتهای کوتاه مدت، زمانی رو برای استراحتهای طولانی در نظر بگیرین. مثلاً هر دو هفته یک نیم روز رو برای استراحت خودتون تعیین کنین و درس نخونین. این زمان رو به فعالیتهای مورد علاقه خودتون اختصاص بدین و از انجام فعالیتهای ذهنی سنگین شدیداً خودداری کنین.
تاثیر منفی نداشتن استراحت و خواب کافی در خستگی مطالعه
ورزش منظم
به طور میانگین ۱۵ الی ۳۰ دقیقه از روز خودتون رو به ورزشهای سبک هوازی اختصاص بدین و یا پیاده روی کنین. همچنین میتونین ما بین زمان مطالعه ۱۵ دقیقه نرمشهای سبک انجام بدین .انجام ورزش سبک باعث میشه ضربان قلب بالا بره و خون بیشتری به مغز برسه. در نتیجه خستگی ذهنی و روحی فرد تا مدتی از بین میره.
بهتره بدونین در دوران کنکور انجام ورزش حرفهای باعث خستگی بدنی شما میشه و استراحتهای مکرر برای رفع خستگی وقتتون رو میگیره. بنابراین بهتره انجام ورزشهای خاص رو به بعد از زمان کنکور موکول کنین.
بررسی محیط مطالعه
هنگام بررسی علل خستگی و ناامیدی در کنکور به عوامل محیطی توجه کنین. مثلاً ممکنه خستگی جسمی شما ناشی از استاندارد نبودن محل مطالعه باشه. نور خیلی زیاد یا خیلی کم، شلوغ بودن اتاق مطالعه و میز مطالعه، درس خواندن در محل خواب و یا حالت خوابیده خستگی و خواب آلودگی شما رو بیشتر میکنه. به همین دلیل برای مطالعه باید میز مشخص و محل خاصی انتخاب کنین.
شلوغ نبودن اطراف شما و نشستن در مقابل دیوار در حفظ تمرکز شما تأثیر مستقیم داره. همچنین باید تمام لوازمی که حواس شما رو پرت میکنن از اتاق مطالعه خارج کنین. به نور اتاق توجه کنین که در صورت مناسب نبودن نور باعث خستگی زود هنگام شما موقع درس خوندن میشه. خیلی از اوقات تمام این شرایط مهیا نیستن اما بهتره استانداردهای مطالعه رو در نظر بگیرین و از این طریق خستگی خودتون رو کنترل کنین.
محیط مناسب مطالعه برای کنکور
آشنایی با روشهای صحیح مطالعه
گاهی اوقات دانش آموزان به دلایلی مثل عدم اطلاع درباره فنون صحیح مطالعه، نداشتن برنامه ریزی صحیح، مطالعه غیر فعال، عدم پرسشگری و یادداشت برنداشتن، عدم اولویت بندی و چیدمان مباحث مرتبط یا موضوعات سخت و آسان کنکور و… خیلی زود دچار خستگی میشن.
به همین دلیل باید فنون صحیح مطالعه رو یاد بگیرین و از دوستان و معلمان خودتون مشورت بگیرین تا مطالعه صحیحی داشته باشین. این موارد میتونه سرعت مطالعه و کیفیت مطالعه شما رو افزایش بده و مانع از خستگی و ناامیدی از کنکور بشه. همچنین میتونین به مشاور تحصیلی مراجعه کنین.
داشتن دید صحیح نسبت به کنکور
گاهی اوقات شما درباره کنکور اطلاعات کافی ندارین و از کنکور به عنوان یک دیوار بلند یاد میکنین که قابل عبور نیست. خیلی از افراد فکر میکنن کنکور تنها راه موفقیته و باید با نتیجه خوبی تموم بشه. خانوادهها، دوستان، مدارس و… در شکلگیری این تفکر اشتباه نقش زیادی دارن.
اما باید داوطلب این تفکرات منفی و آزار دهنده رو کنار بذاره و منطقی فکر کنه. خود این تفکر باعث استرس، اضطراب و ناامیدی در شخص میشه. پس بهتره قبل از مطالعه برای کنکور اطلاعات کافی درباره اون به دست بیارین و با برنامه ریزی و مطالعه صحیح پیش برین. در این صورت در میانه راه احساس خستگی نمیکنین و با اطمینان بیشتری قدم برمیدارین.
رفع ناامیدی
ناامیدی در کنکور از اصلیترین علل کاهش تمرکز و قدرت یادگیری داوطلبانه. چون این ناامیدی انگیزه و انرژی فرد رو میگیره و سرعت خسته شدن دانش آموز رو بیشتر میکنه. افرادی که ناامید هستن حتی در صورت پیشرفت عالی و قدرت یادگیری زیاد، بازم خودشون رو سرزنش میکنن و استرس شدیدی رو تجربه میکنن.
در مقابل کسانی که امید زیادی دارن حتی با استعداد کمتر نتیجه بهتری از کنکور میگیرن. چون نگرانی و استرس بی موردی ندارن و پیوستگی خودشون رو در مطالعه حفظ میکنن. به همین دلیل به نفع خودتونه که ناامیدی رو از خودتون دور کنین و دائماً مثبت فکر کنین.
مطالعه با انگیزه برای کنکور و تلاش برای موفقیت
نتیجه گیری
در این مقاله درباره ناامیدی در کنکور صحبت کردیم. ناامیدی و خستگی هنگام مطالعه برای کنکور در ماههای پایانی خودش رو بیشتر نشون میده و زمان مطالعه دانش آموزان رو کمتر میکنه. موقع خسته شدن از مطالعه برای کنکور، بهتره بدونین این یه موضوع طبیعیه و خودتون رو سرزنش نکنین. بهتره موقع خسته شدن استراحت کنین و دوباره با انرژی بیشتری شروع کنین.
راهکارهایی که در مقاله گفتیم برای رفع مشکلاتی مثل خستگی و ناامیدی کاربردی هستن و تا حد زیادی میتونن به شما کمک کنن تا مطالعه مفید و منطقی داشته باشین و کمیت و کیفیت مطالعه خودتون رو در ماه های پایانی حفظ کنین.