همانطور که در بخش اول این مقاله مطالعه کردید، سه ماه پایانی از اهمیت فوقالعاده زیادتری برخوردار هست و اون هم به این دلیله که دیگه راه برگشتی نیست و جا برای اشتباه و خطا کردن نداریم.
در مقالهی ۸ اشتباه مهلک در برنامه ریزی دوران جمع بندی (و جایگزین هرکدام) – بخش اول با سه اشتباه رایج دانشآموزان در سه ماه پایانی آشنا شدید و متوجه شدید که باید به عنوان جایگزین هر اشتباه، چه کارهایی انجام بدید.
در ادامه میخوایم با بقیه اشتباهات رایج ایام جمعبندی آشنا بشیم:
۴. ٰحذف فصول غیر ضروری و سختٰ
احتمالا همه این رو شنیده باشیم که سه ماه پایانی دیگه وقت اینه که فصلهای سخت رو حذف کنیم و دیگه سراغشون نریم. درحالیکه بارها این اتفاق افتاده که در کنکور از همین فصلهای سخت، چنان سوالات سادهای اومده که نگو و نپرس!
شاید تا الان فصلهای سختی مثل جریان الکتریکی رو که در فیزیک یازدهم هست، حذف کرده باشید. ولی جالبه بدونید در کنکور ۱۴۰۰، یکی از سادهترین تستهای کنکور، از مبحث ابررسانا اومده بود که شما با دونستن تنها حفظیات اون قسمت، میتونستید خیلی راحت این تست رو حل کنید.
اما چیکار باید کنیم که از این تستهای ساده اینشکلی نگذریم؟
جوابش یه کلمهست: اولویتبندی مباحث
حالا اولویتبندی چیه؟ یعنی شما مباحث هر درس رو (دقت کن مبحث رو میگم؛ نه فصل. مثلا قلب یه مبحث، از فصل گردش مواد در زیست هستش) براساس سه ویژگی، بررسی کن و بهش امتیاز بده:
- سختی اون مبحث
- سوال خیز بودن اون مبحث در کنکور
- حجم اون مبحث
و بعد از اون، بدون حذف مطلبی، براساس اولویتبندی که انجام میدی شروع کن به خوندن. طبیعتا مبحثی که راحتتر هستش و حجم زیادی هم نداره و زود تموم میشه و درعینحال در کنکور هم سوال زیاد میاد ازش، اولویت خیلی بیشتری داره تا مباحث دیگه.
در مجلهی امروز، ما برات تمام این کارهارو انجام دادیم و بهت گفتیم که هر مبحث چقدر اولویت داره. کافیه که بهش سر بزنی.
پس شد: حذف فصول غیرضروری و سخت => اولویتبندی مباحث
۵. ٰمطالعه مباحث خوانده نشده تا روز کنکور
چقدر زیاد شنیدیم که دانشآموزا بهمون میگن ما میخوایم تا خود روز کنکور مطالعه کنیم و مطالب جدید بخونیم! درحالیکه این کار بزرگترین اشتباهیه که میتونید در این ایام مرتکب بشید.
جالبه بدونید خیلی از رتبههای برتر، نمیرسن تمام مطالب رو تموم کنن و بخونن! پس چرا باید اصرار به این داشته باشیم که تمام مباحث رو باید بخونیم؟
کاری که ما باید انجام بدیم، اینه که هرچه زودتر، مباحثی که نخوندیم رو تا حد امکان در دوران تکمیل بخونیم و بعد، وارد دوران جمعبندی بشیم و خودمون رو با یادگرفتن مهارتهای لازم، مثل مدیریت آزمون، برای روز کنکور آماده کنیم.
پس: مطالعه مباحث خوانده نشده تا روز کنکور => اتمام هرچه زودتر مباحث و شروع به جمعبندی آنها
۶. جایگزینی تفریحات با مطالعه
متاسفانه خیلی از دانشآموزها فکر میکنن که در ماههای پایانی به دلیل فشار زیاد درسها و کمبود زمان، نباید اصلا استراحت کنن و تمام تفریحات و استراحتهای خودشون رو به خودشون حروم میکنن و تمام وقتشون رو میذارن برای مطالعه. درحالیکه ما زیاد دیدیم دانشآموزهایی که عملکرد خوبی داشتن و با همین حرکت، متاسفانه کنکور خودشون رو از دست دادن. چرا که استراحت، قسمت حذفنشدنی روز ماست و اگه ما به صورت مدیریتشده استراحت نداشته باشیم، به مرور از خستگی دیگه درسخوندنمون هم بازدهی نخواهد داشت. البته منظور ما از استراحت این نیست که اگه هروقت دوستتون زنگ زد بهتون که بریم بیرون، شما بهش اوکی بدید.
پس یادتون نره که برای خودتون یکسری تفریحات سالم درنظر بگیرید. درسته از ماههای قبل کمتر هستش ولی حذف نمیشه. البته حواستون باشه که از حد نگذره استراحتاتون!
جایگزینی تفریحات با مطالعه => سختکوشی و مدیریت تفریحات سالم
۷. تمرکز روی امتحانات نهایی
وای که چقدر زیادن دانشآموزایی که تمام نگرانیشون در این سه ماه میشه امتحانات نهایی، طوریکه بعضا حتی دیگه برای کنکور تلاشی نمیکنن که به نهایی برسن!
درحالیکه تاثیر معدل نهایی در کنکور، حداقل برای امسال واقعا صفره! و اگر ما برای کنکور آماده باشیم، واقعا نتایج عالیی در امتحانات نهایی کسب میکنیم!
پس شما کاری به امتحانات نهایی نداشته باشید و تمام تمرکزتون روی مسیر و هدفتون باشه و از مسیر استراتژی تتا خارج نشید.
پس شد: تمرکز روی امتحانات نهایی => تمرکز روی استراتژی تتا
و اما اشتباه آخر:
۸. استفاده از برنامههای متنوع برای تسلط
چقدر تاحالا اینجوری فکر میکردی و میگفتی که: “نه که ایام پایانیه و وقتمون کم، پس باید با هر منبعی که در بازار هست کار کنیم تا به تسلط کامل روی مباحث برسیم!”
این یکی از اشتباهات بزرگ سال کنکوره! چرا؟ چون هیچ تمرکزی برای ما نمیذاره و جز شکست در کنکور نتیجهای با خودش به همراه نداره.
در آکادمی امروز، ما به یه اصل خیلی اعتقاد داریم و اونم اینه: دورتو خلوت کن!
این اصل میگه برای هر کاری که میخوای انجام بدی، تنها از یک منبع استفاده کن. یعنی برای هر درس جز با یک منبع آموزشی و یک منبع تستی پیش نرو. پس در ماههای پایانی، با زیاد کردن منبعهای کتاب تست، شرکت در تمام کلاسهای جمعبندی بازار دور خودت رو شلوغ نکن و متمرکز برو جلو.
پس شد: استفاده از برنامههای متنوع برای تسلط => دورتو خلوت کن!